fredag 31 juli 2009

Bär

Kuriosa om blåbär
http://www.recepten.se/info/blaabaer.html

... är goda små bär och väldigt nyttiga då de innehåller antioxidanter, vitaminer och mineraler.
...växer på blåbärsris i våra svenska skogar och brukar kunna plockas juli-augusti.
...kan ätas färska men är också goda i bakverk, eller som sylt & saft.
Engelskt namn:
blueberry
Finns i affären:
Finns i frysdisken året runt i förpackningar med 200 g eller större påsar. Det brukar finnas färska juli-augusti.
GI tips:
Blåbär har lågt GI och är generellt väldigt nyttiga.
Hållbarhet och förvaring:
Färska blåbär bör förvaras i kylskåp, så kallt som möjligt (nära 0 grader) och håller sig några dagar. Blåbär går utmärkt att frysa och håller sig minst 1 år i frysen.
Näringsvärdestips:
Blåbär innehåller antioxidanter som tros kunna förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, skydda hjärnan mot onödigt åldrande och förebygga allvarliga sjukdomar.
Blåbär innehåller också magnesium, kalcium, kalium, fosfor, järn, C-vitamin och B-vitamin samt betakarotener.
Vilken underbar syn...blått, blått och åter blått.
Vi plockade 6 liter på ett litet kick.


Whimzie mest bara låg och käkade eller rättare sagt betade blåbär...undrar vad hon var i ett tidigare liv?

Blåbärspaj
Smuldeg
100g margarin
2-3 msk socker
1,5 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
*Smält fettet i en kastrull, eller använde flytande margarin då går det bra att använda direkt från flaskan.
*Blanda ingredienserna i en skål.
*Lägg blåbären (ca 0.5 liter) i en ugnssäker form.Strö över 0,5 dl socker och 1msk potatismjöl.
*Fördela sedan smuldegen över blåbären.Grädda i 225 grader i ca 15-20 minuter.

Serveras med vaniljsås eller glass

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar